Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Isnin, 4 Februari 2019

FAEDAH MEMBELI BARANG BUATAN TEMPATAN. BINCANGKAN (karya terbaik pelajar)Faedah membeli barang buatan tempatan. Bincangkan

Ketika melancong ke Paris, banyak barang dibeli. Almaklum untuk dibawa pulang ke tanah air, dijadikan kenangan terindah.  Haihhh.... Ada sesuatu yang cukup unik.cukup menarik, yang diklasifikasikan berjenama ditemui.. Direnung-renung, ditilik-tilik, tercatat pada kotaknya ‘Made in Malaysia’. Dan...  hati ini berkata-kata, kalaulah barang buatan Malaysia sudah berjaya merentasi benua, dijual di pasaran negara-negara Eropah dan Timur Jauh jadi apa salahnya kita memanfaatkan faedah membeli barang buatan tempatan. Kita perlu lebih nekad memilih dan MEMBELI barang buatan tempatan.Ayuh, sama-sama kita hayati faedah-faedah membeli barang buatan tempatan.

Antara faedah membeli barang buatan tempatan ialah  kita dapat menjimatkan perbelanjaan. Barangan buatan Malaysia, harganya amat berpatutan, jauh lebih murah  berbanding barangan import. Wang boleh kita jimatkan untuk terus membeli produk jenama tempatan yang lainnya. Pinggan-mangkuk, periuk belanga dan pelbagai lagi keperluan dapur buatan Malaysia memang terbukti jauh lebih murah dan menjimatkan perbelanjaan. Produk pakaian, kasut, keperluan harian kita, harganya murah dan tahan lama dan ada yang telah mendapat pengiktirafan dunia. Kasut buatan Malaysia, jenama Bata misalnya telah mendapat anugerah kasut paling laris jualan di peringkat antarabangsa semasa bertanding di pasaran kasut di Itali. Harga kasut Bata murah, berbanding jenama luar negara.  Sesungguhnya dengan harga yang lebih murah, kita dapat menjimatkan perbelanjaan apabila membeli barangan buatan Malaysia

Selanjutnya aspek kualiti mengatasi segala-galanya  apabila kita bercakap tentang produk buatan Malaysia. Pengusaha dan  pengeluar produk tempatan amat mengutamakan mutu barang keluaran syarikat masing-masing. Produk tempatan dijamin kualiti dan daya tahannya oleh SIRIM.  Lihat sahaja perabot buatan Malaysia, memang tahan lasak dan boleh digunakan oleh dua hingga tiga generasi keluarga. Ditenggelami banjir pun perabot –perabot buatan Malaysia tetap kukuh, teguh dan catannya pun tetap ‘bertenaga’ tidak mudah luntur. Produk makanan ringan jenama tempatan jua dijamin kualiti kebersihannya dan disahkan HALAL  dimakan oleh masyarakat Islam. Tahap keyakinan kita terhadap produk tempatan jadi lebih kukuh 100 peratus. Kualiti beras tempatan pula  jauh lebih baik jika dibandingkan dengan beras Siam atau beras dari India. Ternyata jaminan kualiti yang tinggi menjadi penanda aras untuk kita lebih tertarik membeli barang buatan tempatan.

Di samping itu, faedah membeli barangan buatan Malaysia, ialah semangat cinta akan negara yang tinggi dapat disemai dan diterap  di minda masyarakat apabila rakyat  lebih cenderung membeli produk tempatan. Orang yang ego, sombong suka berlagak, jenis spesies ‘SS’ atau syok sendiri akan membeli produk import, atau produk luar negara. Situasi inilah yang dikatakan 'sombong tak bertempat' Sebaliknya rakyat yang kasih akan negara, cinta akan negara dengan rasa rendah hatinya memilih membeli barangan buatan tempatan. Apabila semua rakyat Malaysia membeli jenama tempatan, maka jenama tempatan akan melonjak jualannya di pasaran tempatan dan mempunyai potensi untuk disebarluaskan ke pasaran global. Demi cinta terhadap Malaysia kita beli produk tempatan dan secara langsung kita melonjakkan rasa kasih sayang, apabila jenama tempatan meningkat berganda permintaannya di pasaran tempatan dan di pasaran dunia.. Barangan keluaran Malaysia mendapat sambutan yang hebat daripada masyarakat dan melahirkan rasa cinta kita yang tidak berbelah bahagi terhadap negara. Sememangnya membeli barang buatan tempatan adalah antara prakarsa paling indah kita mencurahkan rasa kasih terhadap negara.

Seterusnya,  membeli barangan buatan tempatan merupakan antara kejayaan Malaysia meneroka bidang industri. Industri pembuatan produk  negara kita  berkembang maju apabila kita  menggalakkan rakyat jelata membeli barangan buatan Malaysia. Produk tempatan kini membanjiri pasaran . Produktiviti dan pengeluaran barangan tempatan  meningkat setiap tahun, sepanjang tahun.. Pembelian  berterusan secara borong, secara pukal, secara runcit, produk tempatan mampu meningkatkan perkembangan industri pengeluaran negara . Peningkatan jumlah pengguna dalam pembelian barangan buatan tempatan dapat membantu merancakkan industri tempatan. Negara kita bakal membina lebih banyak pusat perindustrian, kilang-kilang untuk mengeluarkan produk tempatan Kita terus majukan industri tempatan sehingga mencapai aspirasi negara menjadikan Malaysia sebuah  negara perindustrian.Kawasan perindustrian, kawasan perkilangan muncul bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Jelaslah, membeli produk tempatan dapat  menjadikan Malaysia sebuah negara perindustrian yang berdaya maju

Selain itu kita beli barang buatan tempatan kerana barangan tempatan ada di mana-mana. Tak perlu tunggu hari esok untuk mendapatkannya. Sebut sahaja nama produk itu, ahaa.., produk itu sudah ada di depan mata, ‘ you name it, you got it. Tidak perlu bertangguh. Mudah sangat untuk mendapatkannya, sama ada di gerai tepi jalan, di pasar, di gedung-gedung eksklusif, barangan buatan tempatan jadi kebanggaan kita. Kalau bukan kita mempopularkannya, membelinya, memilikinya, siapatah lagi. Dan betapa bangganya kita apabila masyarakat dunia turut memilih, membeli barang buatan tempatan dan dijadikan sebagai aset dalam dunia pelancongan negara.  Produk tempatan terjual di merata ceruk rantau kota dan desa. Realitinya, membeli barang buatan tempatan tidaklah sesukar mana untuk kita mendapatkannya, kerana produk yang kita idam-idamkan itu ada di mana-mana. Mudah untuk dicari, ditemui dan dibeli.

Kesimpulannya membeli barangan buatan tempatan memberi banyak kebaikan kepada kita. Masyarakat Malaysia usahlah teragak-agak untuk menyokong dan membeli barangan buatan Malaysia.  Banyak faedah kita perolehi dengan membeli produk tempatan. Hanya jauhari yang mengenal manikam, yakni hanya kita sebagai pengguna yang tahu dan kenal keunikan, kualiti  dan keistimewaan produk tempatan. PENGGUNA BIJAK FAEDAHNYA  BANYAK. Sama-sama kita sokong usaha mempromosi dan membeli barang buatan tempatan. Mudah-mudahan usaha kita itu membuahkan kejayaan.

Raymond Koick Zhie Shiang - Tingkatan 5  - SMKDM1 Tanah Merah Kelantan.


Jangan Tiru