Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Khamis, 5 September 2019

Penjagaan kebersihan amat penting dalam usaha melahirkan generasi yang cinta akan kebersihan Huraikan cara-cara anda menjaga kebersihan.


Penjagaan kebersihan amat penting dalam usaha melahirkan generasi yang cinta akan kebersihan
Huraikan cara-cara  anda menjaga kebersihan.
 (BM kertas 1 bahagian B - soalan 1  percubaan SPM 2019 - Kelantan -Karya terbaik pelajar)

Saya telah dididik sejak kecil lagi peri pentingnya menjaga kebersihan.  Suasana bersih selesa memang menjadi suatu keutamaan keluarga. Ibu bapa saya, pembersih orangnya.  Sikap bersih mereka berdua kini saya dan adik-adik saya warisi. Pelbagai cara saya lakukan untuk menjaga kebersihan. Mungkin tidak cukup kertas untuk saya ceritakan segala-galanya, tetapi ingin saya kongsikan kaedah misteri paling unik saya menjaga kebersihan.
.
Antara cara paling unik saya menjaga kebersihan saya mulakan   dengan menjaga kebersihan bilik tidur saya. Saya pastikan setiap pagi saya ada masa  untuk mengemas bilik tidur saya sebelum terbit mentari.  Saya pastikan kamar tidur saya bersih, sebersih-bersihnya sebelum sesuatu yang tidak diduga berlaku. Semua adik beradik saya , termasuk  saya sendiri perlu  kemas bilik tidur sebelum ibu datang menjenguk.  Kalau ada yang tidak kena, tidak kemas, cadar terbalik misalnya, atau kain pelikat sejadah bersepah maka akan bermulalah siaran Radio Malaysia Kelantan. Kelantan FM akan mula bersiaran! Ibu saya akan membebel tanpa henti....."Jangan jadikan tempat tidur serupa tempat kucing beranak!"  kata ibu. Ternyata membersihkan kamar tidur adalah rutin harian saya menjaga kebersihan.
.
Seterusnya saya amat mengutamakan kebersihan diri, saya mandi pagi sebelum mengambil wuduk untuk solat subuh,. Walau terpaksa berebut bilik air dengan adik beradik, tetapi mereka terpaksa beralah dengan saya sebab  pagi-pagi saya mengejar masa untuk ke masjid dengan ayah saya.  Saya bonceng motosikal ayah, kalau saya lambat ayah akan tinggalkan saya. Saya  terpaksa jalan kaki. Jadi  pagi-pagi saya berebut bilik air. Apabila saya sudah berjaya masuk bilik air saya mandi sungguh-sungguh  Saya guna gayung ,berlama-lama mandi. Fuhh... sejuknya air bukan kepalang. Waktu pagi di Tanah Merah cuaca memang sejuk. Airnya pun sejuk. Terasa macam berada pada musim sejuk di Eropah.  Apabila saya rasa badan saya sudah cukup bersih, barulah saya keluar bilik air . Kakak dan adik-adik tunggu di luar bilik air, biasalah mereka akan menjeling saya. Saya hanya SENYUM. Ohoooh..kalau berlaku bekalan air di rumah terputus, saya akan mandi di masjid!  Yang penting, dan yang utama, saya bersihkan diri dengan mandi pada waktu pagi.
 .
Selanjutnya satu lagi aspek kebersihan yang saya jaga, ialah saya pastikan makanan yang saya suap ke mulut saya benar-benar bersih. Saya suka masakan ibu saya kerana saya yakin makanan dimasak oleh ibu saya adalah yang paling bersih di dunia. Saya memang ‘alergic’ trauma dan fobia dengan makanan yang dijual di warung di tepi jalan, sebab saya ragui akan kebersihan dan kesegaran makanan itu. Sesekali saya bantu ibu memasak. Setakat tolong masak nasi, saya memang ada Ummph.... saya basuh beras  dua kali. Kali ketiga baru boleh dijerang. Selepas makan saya  pastikan sisa makanan saya masukkan ke dalam plastik sampah.  Dan saya buangkan terus ke tempat pelupusan sampah dalam perjalanan saya ke sekolah. Bukannya susah sangat sebab alah bisa  tegal biasa. Saya akui saya memang cerewet tentang kebersihan makanan. Jelaslah   melalui sentuhan atau deria bau saya tahu sama ada makanan itu sudah lama atau masih 'fresh', sebelum makan buah buahan misalnya, saya pastikan buah-buahan, saya basuh terlebih dahulu.
Selain itu  kebersihan pakaian bukanlah suatu masalah bagi saya. Saya anak lelaki. Baju saya, saya bersih sendiri. Saya basuh dan saya jemur  di ampaian di belakang rumah saya.  Saya tidak susahkan ibu saya. Saya tidak pakai mesin basuh.  Rumah saya tidak ada mesin basuh. Dulu ada, sekarang tiada. Tetapi kebersihan tetap saya utamakan. Saya guna berus dan sabun. Kain pelikat, kemeja, baju sekolah saya basuh  dalam baldi, saya berus satu persatu. Kasut dan stoking sekolah saya basuh dan sayur jemur  pada pelepah kelapa di tepi rumah saya . Kekadang saya  ‘offer’ bersihkan  kain pelikat, baju Melayu ayah apabila saya tengok ibu saya sibuk.  Sememangnya pakaian bersih adalah imej  dan penampilan diri saya, saya akan segera bersihkan walaupun ada  hanya setitik dakwat tumpah di baju.
Tidak lengkap rasanya, kalau saya tidak saya ceritakan cara saya menjaga kebersihan rumah saya selepas banjir 2014. Rumah saya tenggelam 100 peratus. Selut memenuhi rumah. Semua perabot, termasuk mesin basuh hilang dibawa arus deras.  Hampir setiap hari, berbulan lamanya saya penuhi masa bersama-sama keluarga untuk membersih, mencuci,  mengemas, membuang selut, sampah sarap, longgokan kayu, perabot mereput digenangi air. Selama lebih seminggu berlakunya banjir terburuk dalam sejarah negeri Kelantan. Tidak ada air mata yang gugur tetapi saya tahu ayah dan ibu saya sedih. Tanpa kata, tanpa suara, kami lakukan pembersihan tanpa henti. Banyak kehilangan kami alami. Mana yang patut saya buang, saya buang ke tempat pelupusan disediakan oleh sukarelawan  banjir. Yang patut saya bakar, saya bakar. Saya gunakan pelbagai cara untuk menjaga kebersihan. Syukurlah walaupun saya dan keluarga kehilangan segala-galanya dari segi material  tetapi cara menjaga kebersihan tetap tersemai  di dalam diri saya walaupun ketika itu usia saya baru setahun jagung, darah baru setampuk pinang.
 .
Kesimpulannya  cara saya menjaga kebersihan bukanlah sesuatu yang sukar, tetapi misteri di sebaliknya, saya menjadi lebih peka mengutamakannya. Menjaga kebersihan menjadi formula terbaik untuk kita hidup sihat, damai dan sejahtera. Yakinilah akan hakikat, kalau kita jaga kebersihan, hati dan jiwa kita jua turut bersih, damai dan tenang. Setenang air di kali.......!

.
.
Oleh Mohd Afiq bin Azman- Tg 5 (SMU Padang Siam Tanah Merah Kelantan-2019)
.

Pada setiap hujung minggu saya buat 'study group' & ikuti kelas di rumah cg Maznah  Rumahnya, sunyi sepi , anak-anaknya semua di universiti. Jadi kami manfaatkan setiap masa yang masih ada di rumahnya. Exam dah dekat ni kita semua perlu bersedia . Buat persediaan yang rapi dan lengkap dalam suasana tenang. Kata cikgu, dalam tenang kita boleh meneroka dunia ! Dunia kecemerlangan SPM - Insya-Allah.  
Afiq 2019   
*********************************************

Penanda wacana intro bagi perenggan isi

Antara
Selain itu
Selanjutnya
Seterusnya
Di samping itu
Seperkara lagi

Penanda wacana penegasan bagi perenggan isi

Jelaslah
Ternyata
Sesungguhnya
Sememangnya
Hakikatnya
Realitinya
Tepatlah dikatakan
Sebenarnya
Tidak dapat dinafikan

2 ulasan:

Jangan Tiru