Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Jumaat, 1 Februari 2019

PERANAN SAYA SEBAGAI ANGGOTA BADAN PENGAWAS SEKOLAH. BINCANGKAN.

PERANAN SAYA SEBAGAI  ANGGOTA BADAN PENGAWAS SEKOLAH. BINCANGKAN.
        Pakaian saya berbeza dengan pelajar lain. Saya seorang pengawas sekolah . Saya dilantik sebagai pengawas sejak dari tingkatan satu lagi. Kemudian saya ditawarkan ke tingkatan empat sains di MRSM. Di MRSM ini  pada tahun lalu saya dilantik sebagai pengawas dan syukur Alhamdulillah pada tahun ini saya diberi kepercayaan dan  mandate oleh pihak sekolah, dilantik sebagai ketua pengawas sekolah. Syukur, syukur Alhamdulillah. Saya sebagai seorang pengawas  mempunyai kaedah tersendiri dalam menjalankan tugas sebagai pemimpin pelajar . Ahli Lembaga Pengawas Sekolah menjadi pelengkap  kepada pembentukan sebuah sekolah yang mantap, dinamik dan gemilang . Saya nekad menjalankan tugas saya dengan rasa tanggungjawab  dan tidak  akan menghampakan hasrat dan harapan barisan guru disiplin dan pihak pentadbir sekolah yang menaruh harapan kepada saya sehingga saya diberi kepercayaan, dilantik sebagai Ketua Badan Pengawas Sekolah.

                 Antara tugas saya sebagai pengawas ialah saya perlu   menunjukkan teladan yang baik kepada semua pelajar dalam semua aspek termasuk perwatakan dan sikap saya, cara pemakaian, cara saya berkomunikasi, berinteraksi dengan guru, dengan rakan  dan prestasi akademik saya perlu lebih menyerlah .  Saya perlu menjadi suru teladan kepada pelajar-pelajar lain dan berpendirian tegas dalam membuat keputusan bersabit persoalan disiplin pelajar. Guru-guru saya jadikan sumber rujukan , tempat saya meminta pandangan  dan pendapat. Keupayaan untuk melakukan pengawasan dan pengawalan secara berhikmah merupakan aset berharga yang perlu saya miliki sebagai seorang pengawas. Saya amat yakin dan percaya bahawa para pengawas yang mempunyai berkeperibadian mulia , berwibawa lagi berintegriti  mampu meningkatkan prestasi sekolah dari disiplin.  Sememangnya , apabila seorang pengawas itu mampu menunjukkan teladan yang baik, sudah  pasti badan  pengawas sekolah bersedia  membantu sekolah membentuk murid yang berdisiplin dan sikap  pengawas yang sebegini  dikagumi oleh semua pelajar dan guru.

                Selanjutnya, pengawas bertugas membantu pihak sekolah dalam membentuk disiplin murid, sekaligus  barisan pengawas lah yang mengimplikasikan penguatkuasaan undang-undang dan peraturan sekolah. Pengawas perlu mempunyai jiwa yang kental dalam semua aspek termasuk rohani dan jasmani sekaligus dapat memperkasakan peranannya sebagai sub organisasi penting kepada sekolah. Dengan  semangat berani,  penuh yakin  pengawas perlu sedar bahawa mereka adalah  orang kedua penting selepas guru dalam membentuk disiplin dan tingkah laku pelajar . Dengan ‘buku kecil ada  di tangan pengawas mencatat  kesalahan dan kealpaan pelajar di sekolah berkaitan disiplin. Pengawas  perlu bersikap adil tidak memilih antara pelajar ikan bilis atau pelajar ikan yu, sama ada pelajar dari keluarga aristokrat yang ayahnya kaya raya mahupun dari keluarga yang hidup melarat dan papa  kedana. Yang salah tetap salah dan perlu dihantar kepada guru disiplin untuk diambil tindakan. Pelajar yang melanggar disiplin biasanya akan dirotan atau ibu bapanya akan dipanggil ke sekolahRasa bersalah tidak sepatutnya ada pada diri pengawas yang menghantar nama pelajar bermasalah kepada guru disiplin   Demi tugas, dan demi menjaga nama baik sekolah saya sebagai pengawas perlu menjalankan tugas yang diamanahkan kepadanya.Ternyata tugas pengawas ialah membentuk disiplin pelajar.

                Di samping itu, pengawas sekolah sentiasa bersedia  berurusan dengan  pelajar  bermasalah dan bersedia memberi nasihat, tunjuk ajar dan panduan mengikut situasi dan  keperluan. Mereka bertindak sebagai pemimpin rakan sebaya. Sebagai pengawas dan calon SPM saya mengajak mereka belajar bersama-sama kumpulan saya membentuk study group.. Apabila pengawas mendekati pelajar dengan cara begini, suasana harmoni dapat dibentuk  dan iklim pembelajaran jadi lebih ceria dan menyeronokkan.  Tiada garis pemisah antara pengawas dan yang  bukan pengawas.  Pengawas mendekati  rakan pelajar serta bertanya khabar, bertanya tentang hitam putih kehidupan seharian yang dilalui. Ketika inilah pengawas mengambil kesempatan mengeuarkan pendapat dan buah fikiran ke arah penyelesaian masalah yang dihadapi oleh rakan sebaya. Situasi sebeginilah yang memungkinkan pengawas dianggap sebagai tulang belakang sekolah dalam menyelesaikan kemelut disiplin.  Sebarang masalah yang berbangkit, akan diajukan kepada guru disiplin atau kepada Pengetua dan diselesaikan dengan penuh berhemah ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putu dan tepung tidak berselerak. Sesungguhnya kesediaan pengawas bertindak, berurusan sebagai pemimpin rakan sebaya pelajar dapat menyelesaikan  ‘seribu satu permasalahan’  pelajar.

                Seterusnya, sebagai pengawas kami menghadiri mesyuarat badan pengawas sekurang-kurangnya sebulan sekali. Di sinilah saya dan rakan-rakan serta pengawas junior, menyuarakan pandangan dan pendapat demi memantapkan prestasi dan wibawa Badan Pengawas Sekolah.  Semasa mesyuarat kami berkolaborasi berbincang tentang cabaran, halangan dihadapi semasa melaksanakan tugas. Kami sebagai pengawas bertugas dan berbakti seikhlas hati tanpa mengganggu prestasi akademik. Kami sentiasa ringan tulang membantu antara satu sama lain, yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. Kami pastikan persekitaran sekolah sentiasa sifar sampah, tiada pelajar yang berwewenangan membuang sampah merata-rata, tiada pelajar yang lepak di sudut sepi kawasan sekolah. Kesemuanya disuarakan dalam mesyuarat pengawas dan penyelesaian masalah dicari dan diperolehi ketika mesyuarat itu. Pengawas junior, pengawas tingkatan satu dan dua,  dinasihatkan agar beri tumpuan  kepada rakan sebaya mereka. Elakkan menegur pelajar-pelajar senior, kerana kata bidalan sarang tebuan jangan dijolok’. Biarlah pengawas senior yang menegur dan menasihati kakak-kakak dan abang-abang senior.  Realitinya menghadiri mesyuarat pengawas merupakan tempat paling berkesan untuk Majlis Pengawas bermuhasabah diri, mencari jalan terbaik menyelesaikan masalah pelajar.

                Selain itu, tugas yang terindah badan pengawas sekolah saya ialah, kami membantu menjayakan pelbagai program perdana sekolah. Semasa perjumpaan ibu bapa atau PIBG misalnya, pengawaslah yang sentiasa siap siaga berada di meja pendaftaran ibu bapa, membantu meringankan tugas guru pendaftaran.  Semasa majlis penyampaian anugerah Hari Sukan, anugerah Pelajar Cemerlang, pengawas lah yang bertungkus lumus, ke sana ke mari dengan tugas menyusun kerusi meja, membalut hadiah, mengawasi pergerakan pelajar sehinggalah ke tahap menjadi juruacara program rasmi sekolah. Dan seandai berlaku perpisahan guru, guru bersara, sebagai Ketua Pengawas saya perlu menyampaikan ucapan mewakili seluruh pelajar. Kesemuanya berakhir dengan Jamuan Akhir Tahun Badan Pengawas 2018 yang diadakan dalam suasana penuh syahdu, di tempat yang eksklusif, lazimnya di kota serambi Mekah, yakni di Kota Bharu. Hakikatnya pengawas turut membantu menjayakan program perdana  sekolah

                Kesimpulannya, sebagai pengawas sekolah kita sepatutnya mampu memikul amanah dengan sempurna dan menjalankan tugas dengan baik, dalam usaha membantu pihak sekolah melahirkan pelajar cemerlang dari aspek sahsiah dan disiplin diri . Pengawas yang dilantik perlu menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka dengan amanah, jujur, ikhlas dan bertanggungjawab tanpa mengabaikan bidang akademik. Pengawas sekolah sentiasa bersifat insaf dan bermuhasabah diri semasa melaksanakan tugas seorang pengawas dan ...... jadilah seorang pengawas yang disegani.

Oleh : Nur  Arisya Husna binti Nor Zarodi  tg 5  DM2  

Tiada ulasan:

Catat Komen

Jangan Tiru