Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Sabtu, 2 Februari 2019

Langkah-langkah paling berkesan menangani OBESITI atau kegemukan. Bincangkan.Langkah-langkah paling berkesan menangani OBESITI atau kegemukan. Bincangkan.

Gemuk, tembam, perut boroi. debab adalah antara istilah kita  sebut, kita gelar kepada rakan, adik beradik atau sesiapa sahaja yang berat badannya berlebihan atau lebih mudah, yang GEMUK! Malaysia merupakan negara kedua tertinggi di Asia jumlah rakyatnya yang gemuk, selepas Australia. Gemuk sebenarnya,menjadi punca kepada pelbagai penyakit kronik Jadi kita perlu kawal berat badan agar tidak gemuk, Kata orang ‘nak gemuk senang, tapi nak kurus punyalah susah’, kekadang terpaksa naik bukit turun bukit untuk dapatkan berat badan ideal. Jadi saya yakin ada baiknya kita bincangkan satu persatu kaedah dan cara untuk mengelakkan kegemukan. Kita perlu ikhtiarkan cara paling berkesan untuk dapatkan berat badan UNGGUL

Antara langkah untuk hindari obesiti adalah dengan mengamalkan amalan pemakanan seimbang. Kita perlulah makan,berpandukan piramid makanan, dalam memilih menu makanan sihat, yang tidak menggemukkan. Banyakkan makan buah-buahan, sayur-sayuran, dan ulam-ulaman yang memudahkan penghadaman dan pencernaan. Kekadang sayur-sayuran dan buah-buahan boleh jua kita jadikan makan ruji sepanjang masa, setiap  masa. Ingat kegemukan itu amat menakutkan sebab nak cari baju pun  susah. Semuanya kena buat ikut saiz XL atau XXXL.  Kita perlu kurangkan makan makanan berlemak, elakkan minum minuman berkarbonat, jauhi makanan atau minuman manis dan perbanyakkan minum air kosong. Sesungguhnya amalan pemakanan seimbang berpandukan pyramid makanan amat membantu kita mengekalkan berat badan unggul sekali gus mengelakkan kegemukan.

Selain itu, untuk mengekalkan berat badan idaman, kita juga mestilah makan mengikut waktu secara teratur terutamanya tiga waktu makan yang utama iaitu sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Jangan makan 24 jam! Jangan hidup untuk makan. Tetapi bersederhanalah dalam amalan pemakanan. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) turut menguar-uarkan slogan ‘makan secara sihat sepanjang hayat’ bagi memastikan  masalah kegemukan tidak menjadi isu nasional.  Kita bukan sahaja sihat malah kehidupan kita jadi lebih bahagia dan terjamin tanpa obesity yang amat menakutkan. Kita jadi stres, jadi tertekan dan kita akan terus makan, makan dan makan tidak mengira waktu  dan tidak mengikut tertib . Ingat, perut kita pun perlukan rehat dan perut kita itu bukanlah TONG SAMPAH yang perlu diisi, dilanyaki dengan serba aneka makanan. Ternyata makan ikut tertib, makan ikut waktu secara teratur merupakan langkah paling afdal mengelakkan kegemukan.

Langkah paling pragmatik seterusnya adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Kegemukan dapat kita jauhi, dengan kita  mendisiplinkan diri  dan melakukan senaman sekurang-kurangnya selama dua puluh minit dalam tiga kali seminggu. Aktiviti senaman ini hendaklah dijadikan rutin dalam kehidupan kita. Kita janganlah  menjadikan kesibukan bekerja sebagai alasan untuk tidak bersenam.Hari  ini terdapat banyak alatan senaman yang mampu kita miliki dan kita gunakan di rumah. Kita lakukan senaman secara berkala untuk elakkan berat badan berlebihan Melalui senaman yang teratur  dapat membantu kita mengekalkan berat badan yang kita impikan sekali gus mencegah penyakit, dan sambil  menyelam sambil minum air dengan bersenam bukan sahaja badan kita sihat, otak cerdas malahan potongan badan 30, 23, 30 jadi milik kita. Jelaslah dengan bersenam kita mampu mengelakkan obesiti.

Di samping senaman, kita jua boleh berusaha menguruskan badan dengan mengamalkan makan produk pelangsingan badan yang kian banyak dalam pasaran. Cuma kita perlu berhati-hati, yakni memilih produk pelangsingan yang diktiraf, disahkan selamat oleh pakar perubatan atau pakar perundingan pencegahan obesity.  Pelbagai produk pelangsingan badan dijual dan diiklankan yang boleh  membantu  pengguna membuat pilihan yang terbaik. Pengguna jadi lebih berhati-hati memilih  bahan-bahan dalam produk pelangsingan badan yang selamat dan berkesan, Produk  pelangsingan perlu ada jaminan keselamatan daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia. Penggunaan produk ini diyakini selamat dan boleh memberikan kesan positif mengurangkan berat badan.. Penggunaan produk  yang disyorkan oleh pakar perubatan dapat menguruskan badan.mengeluarkan lelemak,  mendatangkan kesan yang baik kepada kesihatan. Realitinya, apa salahnya kita mendapatkan nasihat dan pandangan daripada pakar perubatan yang bertauliah sebelum menggunakan sesuatu produk pelangsingan badan yang ada dalam pasaran kerana cara sebegini memang membantu mengelakkan kegemukan.

Langkah selanjutnya yang sering  saya dan rakan-rakan lakukan untuk mendapatkan berat badan unggul, yang kami impi-impikan adalah dengan BERPUASA. Kami niatkan puasa kerana Allah. Kami berpuasa pada hari isnin dan hari khamis. Secara serampang dua mata, pahala pun dapat, kurus pun kita miliki. Kekadang dua, tiga kilo turunnya berat badan kami perolehi setelah berpuasa. Mungkin cara ini berkesan untuk mengurangkan berat badan bagi sesetengah individu, Cuma puasa ini kita jadikan amalan  untuk merehatkan perut kita daripada suka makan makanan yang bukan-bukan. Kita tahan diri kita daripada lapar dan  dahaga dan Alhamdulillah ramai yang Berjaya menggunakan cara ‘berpuasa’ untuk kuruskan badan. Kalau ada yang tidak yakin dan tidak percaya, cubalah sendiri dan lihat hasilnya. Memang tidak boleh dinafikan, dengan sekali –sekala kita berpuasa kita mampu kekal sihat  dan jauh daripada kemelut OBESITI.

Kesimpulannya, kita perlulah sedar dan insaf bahawa tiada jalan mudah untuk menguruskan dan mengawal berat badan. Semua orang takut gemuk. Sebab, .......sebab gemuk menghalang pergerakan. Kita jadi rasa rendah diri apabila gemuk. Tiap hari kita akan pandang cermin. Kita lihat saiz badan kita dalam cermin. Aaahhhh..... sedih lagi menakutkan!.Kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat, pemakanan seimbang dan senaman dan melakukan aktiviti fizikal secara aktif untuk mengekalkan berat badan unggul dari sekarang dan kekal kurus hinggalah ke  hari tua.  

Karya : Farid -   SPM 

Tiada ulasan:

Catat Komen

Jangan Tiru