Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Ahad, 11 November 2018

FAEDAH KOPERASI SEKOLAH . Bincangkan (karangan B kertas 1 SPM )


FAEDAH  koperasi sekolah. Bincangkan (karangan BM percubaan kertas 1 SPM )
  
. Koperasi merupakan perniagaan yang dibangunkan oleh pihak sekolah yang ahlinya  terdiri daripada pelajar, guru,  dan seluruh  warga sekolah. Dengan adanya koperasi di sekolah, kita dapat memperoleh banyak kebaikan yang tidak dapat  kita kira  dengan jari jemari kita!. Terdapat banyak kebaikan penubuhan koperasi sekolah kepada warga sekolah itu sendiri.  Dalam nada yang bersahaja tetapi penuh bermakna, faedah-faedah koperasi sekolah inilah yang mewarnai perbincangan saya pada hari ini, yang akan  saya kupas dan saya huraikan secara terperinci untuk kita hayati bersama-sama
            Umum mengetahui bahawa koperasi memberi faedah kepada warga sekolah kerana koperasi membantu memudahkan murid memperoleh barangan keperluan sekolah. Mudah,selesa apabila koperasi sekolah menjadi tempat membeli belah. Malah,turun sahaja beberapa anak tangga, koperasi sudah ada di hadapan mata. Secara logiknya, pelajar-pelajar  hanya membuang masa sahaja jika mereka pergi ke pasar raya semata-mata kerana hendak membeli sebatang pen. Segala keperluan sekolah ada di koperasi. ‘You name it, you got it’. Dengan penubuhan koperasi, secara tidak langsung pelajar tidak akan membuang masa dan tidak akan membazir  tenaga.  Tidak sampai selejang kuda berlari, hanya dalam masa sepelaung sahaja kita sudah di pintu koperasi sekolah. Ternyata  koperasi sekolah  memudahkan pelajar mendapatkan segala keperluan sekolah  dalam jangka masa yang singkat.
            Selain itu, pelajar-pelajar  dapat menyaksikan sendiri betapa banyak kebaikan dapat diperoleh melalui penubuhan koperasi sekolah seperti pengalaman baharu untuk pelajar-pelajar dalam  dunia niaga. Secara tidak langsung, penglibatan pelajar  dalam koperasi adalah merupakan proses pembelajaran di luar bilik darjah, sejak di alam persekolahan lagi bak kata bidalan melentur buluh biarlah dari rebungnya.  Banyak hal ehwal perniagaan,  perihal untung rugi, sepak terajang dalam dunia niaga, dapat dirasai, dipraktikkan ketika pelajar-pelajar  mencari pengalaman berniaga  di perantara bangunan sekolah,  ia itu di kedai koperasi. Pengalaman tersebut juga membantu, memudahkan pelajar-pelajar  yang ingin menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan,   mahu  menjadikan bidang  perniagaan sebagai kerjaya apabila  meninggalkan alam persekolahan nanti.  Pengalaman ini amat berharga buat pelajar.  Sesungguhnya koperasi sekolah  memberikan suatu pengalaman terindah buat pelajar-pelajar. Oh betapa gembiranya pelajar, belajar berniaga sejak di bangku sekolah lagi.
            Selanjutnya,  koperasi sekolah juga memberi  faedah  ke  arah  menambah sumber kewangan sekolah. Keuntungan diperoleh oleh pihak koperasi berpunca daripada pembelian oleh pelajar-pelajar, guru-guru dan seluruh warga sekolah. Warga sekolah yang menjadi ahli koperasi  jua mendapat keuntungan dalam bentuk dividen dan bonus melalui pembelian barangan berterusan oleh warga sekolah.  Sebahagian keuntungan akan diberi kepada pihak sekolah supaya kewangan sekolah meningkat. Hal ini  kerana koperasi merupakan syarikat perniagaan milik sekolah. Koperasi juga dengan ikhlas memberi sumbangan  dana untuk pelbagai aktiviti dan keperluan  sekolah demi keselesaan  pelajar-pelajar dan guru-guru. Kemudahan pendingin hawa di dalam Masjid SMK Dato Mahmud Paduka Raja 2 merupakan sumbangan ikhlas daripada koperasi sekolah . Jelaslah koperasi sekolah banyak memberi sumbangan dalam meningkatkan paradigma dan melengkapkan prasarana sekolah.
              Seterusnya   penubuhan koperasi membawa  semangat muhibah, kerjasama erat dalam kalangan guru dan pelajar. Buktinya, penglibatan pelajar-pelajar  memudahkan guru-guru dalam menguruskan koperasi  sekolah dengan lancar dan bersistematik.   Semangat kesepakatan,  tolak ansur, menepati masa, penuh dengan keikhlasan  menjadikan pengurusan koperasi  dapat berjalan dengan teratur dan lancar.  Pelajar-pelajar  juga dapat menimba ilmu daripada guru. Sebagai contoh, ilmu mengenai selok-belok perniagaan berkoperasi, cara melayani pembeli atau pengunjung koperasi, cara menyimpan stok , cara mengemas bilik koperasi, kata cikgu,  "biar ada imej  korporat" dan sebagainya . Hubungan silaturahim antara guru dan pelajar  juga terjalin dengan baik dan erat. Kerjasama mereka dalam pengurusan koperasi  inilah yang sering kita ibaratkan seperti aur dengan tebing. Sememangnya koperasi sekolah tempat paling dominan untuk kita memupuk semangat muhibah dan ikatan silaturahim antara guru dan pelajar.
      Di samping itu pelajar atau guru dapat membeli barangan dengan harga yang lebih murah di koperasi sekolah. Mereka dapat menikmati barangan yang harganya berpatutan dan barangan yang  dibeli dijamin berkualiti. Umum mengetahui bahawa koperasi menjual pelbagai barangan dan makanan seperti alat tulis, minuman, kertas kajang, buku latihan dan sebagainya.  Kesemua ini telah dikaji amat  memenuhi kehendak dan keperluan guru dan pelajar. Sebagai analoginya,  pelajar dapat membeli sebatang pen di koperasi dengan harga yang rendah berbanding membeli sebatang pen di gedung buku di bandar atau di pasar raya. Barangan di pasar raya  lazimnya mahal-mahal belaka.  Secara tidak langsung, pelajar dapat menjimatkan wang untuk membeli alat-alat tulis dan buku-buku rujukan bagi meningkatkan prestasi pembelajaran.  Koperasi memberikan tawaran harga yang murah, mampu milik terhadap produk yang dijual, dan barang boleh dikembalikan sekiranya tidak memenuhi cita rasa pelajar. Hakikatnya, koperasi menawarkan barangan yang harganya berpatutan dan berkualiti kepada warga sekolah.
    Kesimpulannya, koperasi  sekolah memberikan banyak manfaat , faedah  dan kebaikan  buat warga sekolah  saya  apatah lagi apabila koperasi sekolah dinobatkan KOPERASI SEKOLAH TERBAIK peringkat daerah dan negeri.  Pengurusan cemerlang koperasi sekolah ini membawa kita mengimbau  dan mengimbas kembali semangat juang , kewibawaan dan kebijaksanaan ahli koperasi sehingga  terkilas bidal tradisi ‘ benih yang baik jatuh ke laut menjadi pulau, jatuh ke darat menjadi ladang subur makmur, dilontar ke udara menjadi kejora. Tahniah kepada guru dan pelajar-pelajar kerana berjaya mengangkat martabat koperasi sekolah sehingga dapat dimanfaat oleh  seluruh warga sekolah, dan tersohor di persada alam.
Oleh Iman Tasneem  -  tingkatan lima  ( semoga   Iman & rakan-rakan,   cemerlang A+ BM SPM  )
ps ; Iman memperolehi A+ BM SPM TAHUN LALU 
Bagi pelajar yang bertanya tentang   ciri-ciri koperasi sekolah, cuba ubah suai sahaja isi karangan yang ini,' faedah koperasi kepada ciri-ciri koperasi sekolah.' hummph.....BOLEH SANGAT.......    cg Maznah.


32 ulasan:

 1. terima kasih ini menolong saya untuk menyiapkan kerja sekolah saya.....

  BalasPadam
 2. izinkan saya copy boleh tak??

  BalasPadam
 3. share untuk ulangkaji pelajar

  BalasPadam
 4. Izinkan saya copy sebagai bahan rujukan. Terima kasih

  BalasPadam
 5. terima kasih daun keladi,izinkan saya share maklumat ini

  BalasPadam
 6. tkasih atas atas bahan yang sangat bermanfaat. saya mohon share

  BalasPadam
 7. izinkan saya copy sebagai rujukan

  BalasPadam
 8. Nurirdina norselin4 November 2019 5:29 PG

  Terima kasih,cikgu

  BalasPadam
 9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 10. tq banyak info dpt...sy nak share boleh ke>??

  BalasPadam
 11. izinkan saya copy untuk dijadikan sebagai bahan rujukan .. terima kasih

  BalasPadam

Jangan Tiru