Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Isnin, 12 November 2018

FAEDAH BERNIAGA SECARA ON LINE. Beri pendapat anda ( karangan A kertas 1 percubaan SPM Terengganu)


FAEDAH BERNIAGA SECARA ON LINE. Beri pendapat anda

Pada zaman yang serba moden dan canggih ini, terdapat banyak peranti elektronik yang  terkenal dengan pelbagai gajet yang boleh mengakseskan pelbagai maklumat. Kita  harungi dunia tanpa sempadan dengan mencari apa-apa sahaja maklumat yang ingin diketahui lebih lanjut yang berada hanya di hujung jari.Kita  tidak perlu melakukan banyak pergerakan;  hanya menggunakan telefon pintar atau laptop sahaja boleh mengakses bermacam-macam maklumat. Tidak kira tentang kesihatan, bayi, kekeluargaan dan sebagainya. Masyarakat mengambil peluang ini  untuk berniaga atas talian yang semakin popular, kian diminati sejak akhir-akhir ini. Banyak faedah diperolehi melalui perniagaan on line

Antara  faedah berniaga online ialah  kita dapat menjual pelbagai produk pada tahap tidak membazirkan masa . Menjual produk kecantikan, produk untuk tanaman atau bermacam-macam lagi yang kita boleh temui secara on line. Lebih-lebih lagi, pihak atau individu akan mempromosikan produknya di facebook, di Instagram  dan blog, Juga terdapat pelbagai pihak menjual pelbagai jenis produk atau barang wanita seperti handbag, slingbag dan sebagainya. Terdapat syarikat yang besar dan terkenal di mana-mana negara seperti ZALORA yang merupakan platform 'online shopping' yang bukan sahaja terkenal di Malaysia malah di luar negara. Di situ juga terdapat pelbagai jenis barangan yang dapat diperolehi tanpa membuang masa atau membazir masa berjam-jam di luar untuk memilih barangan. Membeli barangan atas talian menjimatkan masa kerana kita tidak perlu berpusu-pusu atau mengalami pelbagai masalah sewaktu membeli atau pergi ke mall atau shopping complex untuk membeli barangan tersebut. Malah, kita mengambil masa berhadapan dengan kesesakan lalu lintas yang menyebabkan tersekat. Tidak kira juga waktu kerja atau kerja yang banyak menyebabkan tidak dapat meluangkan masa untuk menuju ke mana-mana kedai. Dengan adanya pelbagai website yang dipercayai kita boleh membelinya dengan mudah tanpa kekangan masa. Sesungguhnya perniagaan on line amat menjimatkan masa.

Seterusnya melalui berniaga dalam talian kita boleh memilih barang mengikut citarasa sendiri Kita mempunyai citarasa yang berbeza dengan orang lain. Malah kita pula mempunyai kesukaan tersendiri tidak kira dari segi pakaian mahupun pemilihannya. Maka, membeli belah atas talian juga dapat melihat pelbagai produk dijual. Produk kecantikan luaran dan dalamannya. Ini membuatkan ramai yang rambang mata melihatnya. Tidak kira juga kepada wanita yang bekerjaya mempunyai wang sampingan untuk membeli barang kecantikan untuk diri sendiri. Tidak membuang wangnya dengan barangan yang tidak mendatangkan faedah untuknya. Dengan adanya website yang mempunyai pelbagai barang yang di dapati kita juga dapat berkongsi cerita atau menceritakan barang-barang yang kita beli melalui website tersebut kepada orang lain atau orang di sekeliling seperti kawan-kawan atau rakan sekerja. Ini juga dapat meningkatkan review barang di website tersebut apabila ramai yang mengetahui barangan tersebut berkualiti dan tahan lama tidak mudah rosak apabila digunakan. Malah, website itu juga dapat di promosikan di mana-mana media seperti facebook dan instagram. Jikalau dipandang atau dilihatkan, di instagram dan facebook merupakan tumpuan ramai oleh pihak-pihak ingin mencuba produk. Jelaslah membeli secara online kita boleh membuat pilihan mengikut citarasa kita sendiri.

Selain itu  dengan berniaga secara on line  kita mengetahui barangan menjadi 'trend' terkini. Bagi wanita bekerja atau seorang pelajar yang suka mengakses pakaian atau produk di mana-mana website shopping di internet. Saban hari, jikalau dilihatkan pelbagai pakaian, tudung atau kasut dan sebagainya menjadi trend hingga menyebabkan ramai yang rambang mata untuk memilikinya sendiri dengan menggunakan wang untuk membeli barangan tersebut. Pelajar sekolah juga turut bersama-sama untuk melihat barangan atau produk trend sekarang hingga ingin memilikinya secepat yang mungkin. Situasi menjadikan kita begitu teruja untuk melibatkan diri berniaga secara on line.  Kita menjadi sebahagian daripada anggota masyarakat yang sentiasa mengikuti perkembangan semasa. Tidaklah kita dianggap ketinggalan zaman terutama dari segi perkembangan fesyen terkini. Layarilah internet yang pasti segala-galanya ada di hadapan mata.Ternyata berniaga secara on line menjadikan kita pembeli atau penjual yang sentiasa mengikuti perkembangan atau trend semasa.

Kesimpulannya,  membeli barangan atas talian  sudah menjadi trend terkini,  dan terbukti amat menguntungkan. Kita boleh  memilih website shopping yang telah dilink  ke facebook , instagram  atau facebook kita. Website tertentu  biasanya merupakan tempat menjadi tumpuan ramai. Maka kita tidak perlulah ragu-ragu untuk mengunjungi website tersebut untuk memulakan perniagaan secara online. Binalah website anda untuk memulakan perniagaan.

Oleh Wong Chun Xiang tingkatan 5  2019   DM1 Tanah Merah

Tiada ulasan:

Catat Komen

Jangan Tiru