Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Khamis, 28 September 2017

Tokoh idola saya -Yang Berhormat Dato' Seri Liow Tiong Lai

Tokoh idola saya -Yang Berhormat Dato' Seri Liow Tiong Lai

   Yang Berhormat Dato' Seri Liow Tiong Lai merupakan  seorang Menteri yang dikagumi lagi disegani. Beliau telah diamanahkan oleh YAB PM DS Najib  untuk menerajui kementerian pengangkutan dan beliau melaksanakan amanah yang diberi itu secara  berkarisma, beretika, berpandukan profesionalisme diri seorang menteri, bersama-sama anggota kementeriannya. Memang telah kita jangka sedari awalnya akan kemampuan dan kebolehan YB DS Liow mencorakkan hala tuju dunia pengangkutan negara ke aras yang tinggi dan sudah tentu  YAB PM DS Najib dan kita semua berbangga atas kejayaan yang dicapai.  Sebagai Ahli Parlimen Bentong beliau seorang negarawan yang amat disayangi rakyat. Mengapa saya memilih beliau sebagai tokoh yang saya kagumi? Sebenarnya bukan saya seorang sahaja yang mengagumi beliau, bahkan ramai lagi rakan sekelas saya mengklasifikasikan beliau seorang tokoh pemimpin yang unggul lagi dinamik. Ayuh kita bincangkan bersama-sama perihal  ketokohan YB DS Liow Tiong Lai.
      Sebagai kata pemula mari kita singkap latar belakang beliau. YB DS Liow telah dilahirkan di Melaka. Beliau merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Sains lulusan Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Nutrisi. Beliau kemudiannya menyambung pelajaran dengan mengambil Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA). Latar belakang pendidikan beliau memberi inspirasi kepada saya dan rakan-rakan untuk belajar bersungguh-sungguh dalam SPM dan meraih kejayaan seperti beliau. Tetapi kita perlu insaf, kalau tidak dipecah ruyung manakan dapat sagunya. Sudah pasti YB DS Liow belajar bersungguh-sungguh sehingga beliau mencipta kejayaan yang cemerlang. Ingat pesan cikgu kita, tidak ada jalan mudah untuk berjaya. Terutama dalam pencarian ilmu, banyak onak, ranjau dan duri terpaksa kita tempuhi. Hakikat inilah yang menjadikan YB DS Liow idola, dan inspirasi saya demi SPM yang akan saya tempuhi tidak  lama lagi.
     Selanjutnya beliau melangkah sederap dengan YAB PM DS Haji Mohd Najib memajukan sektor pengangkutan dan logistik di Malaysia. YB DS Liow sependapat dengan YAB PM; amat yakin sistem pengangkutan yang terancang menjadi  tonggak penggerak ekonomi negara, memacu kesinambungan kemajuan negara dalam pelbagai bidang. Bersama-sama YAB PM dan Barisan Nasional YB DS Liow berusaha memastikan sistem pengangkutan negara sentiasa berdaya maju. Sebagai contoh, dengan pembangunan berterusan rangkaian kereta api di negara ini, terutamanya dengan pelancaran Fasa 1 MRT Laluan Sungai Buloh-Kajang, rakyat Malaysia dapat menikmati kemudahan akses dan peningkatan kualiti hidup. Lebih-lebih lagi, projek landasan kereta api antara bandar seperti Landasan Berkembar Lembah Klang (KVDT) dan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) serta projek antarabangsa seperti Projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Malaysia – Singapura akan membawa kepada sistem perhubungan yang efisien dan seterusnya menyediakan peluang perkembangan untuk perniagaan tempatan. Dengan penuh gembira dan amat berbangga  YB DS Liow memaklumkan  Fasa 1 bagi Pelan Logistik dan Perdagangan telah berjaya dilaksanakan, dan antara kejayaan utama termasuk pelarasan pangkalan data logistik nasional dan penambahbaikan produktiviti pengangkutan fret. Situasi ini merupakan petanda baik untuk matlamat jangka panjang dalam transformasi Malaysia sebagai hab logistik yang berdaya saing di ASEAN. Dan saya melihat sendiri di kaca TV, di mana-mana sahaja  ada YAB PM, di situ ada YB DS Liow dan menteri-menteri yang lain, bekerja dan bekerja. Yang jelas lagi nyata, YB DS Liow bekerja, bekerja dan terus bekerja bersama-sama YAB PM dan BN demi pembangunan negara tercinta. Ketokohan beliau amat saya kagumi, beliaulah pemimpin kebanggaan saya dan rakan-rakan saya.
    Tidak dapat dinafikan, YB DS Liow  seorang menteri  yang sangat mementingkan elemen perpaduan dalam memastikan semua agenda pembangunan berjalan dengan lancar. Beliau berpendirian tegas apabila membicarakan soal perpaduan. Beliau amat bencikan perpecahan. Dan YB DS Liow amat yakin dengan perpaduan yang dipupuk sejak zaman puntung berasap hingga ke hari ini akan berkekalan selama-lamanya. Sikapnya yang positif amat terserlah pada wajahnya yang sentiasa senyum dan mudah tersenyum. Dalam kalangan pelajar, beliau lebih dikenali sebagai 'The Smiling Minister'. Kata cikgu, kalau kita ada masalah, pabila tengok wajah YB DS Liow, masalah pun segera hilang.  Umppph itu kata cikgu saya!! Tetapi yang saya lihat melalui tv, dan saya baca melalui akhbar, beliau amat tegas dan  positif tentang pentingnya perpaduan demi masa depan negara. Beliau berpendapat bahawa sebagai rakyat Malaysia kita sememangnya sangat bertuah kerana dapat mengamalkan kepercayaan dan adat resam masing-masing dalam suasana yang aman dan harmoni. YB DS Liow  begitu yakin, kejayaan-kejayaan yang dicapai jelas menunjukkan kita memiliki sebuah kerajaan  di bawah kepimpinan YAB DS Najib yang bertanggungjawab dan yang bersedia berkhidmat untuk rakyat berpaksikan perpaduan. Namun, YB DS Liow menyuarakan kebimbangannya kerana hari ini terdapat pihak yang memperlekehkan nilai-nilai murni perpaduan dan keharmonian rakyat  Malaysia lantaran mencetus suasana perpecahan dan permusuhan.  YB DS Liow menyeru agar rakyat menolak  elemen-elemen negatif yang memecah belahkan perpaduan  dan menasihatkan rakyat agar sentiasa mengamalkan semangat kesederhanaan dan kesatuan dan biarlah suasana persaudaraan menghiasi kehidupan kita yang bagai aur dengan tebing, yang mengamalkan prinsip sedikit sama merasa, banyak sama berlaba dalam menikmati suasana perpaduan. Sesungguhnya, selaku Menteri pengangkutan YB DS Liow Tiong Lai amat mementingkan aspek perpaduan diasimilasikan dalam pelaksanaan transformasi pembangunan  pengangkutan  dan sistem perhubungan di negara tercinta ini.
          Rakyat menghayati keikhlasan beliau sebagai seorang menteri dalam kerajaan, YB DS Liow mengaspirasikan kebajikan rakyat Malaysia sentiasa terbela, dan ekonomi negara terus kukuh. Banyak perencanaan, perancangan dan pelaksanaan pembangunan yang beliau lakukan dengan tekun dan gigih. Kegigihan beliau benar-benar menginsafkan kita, kalau seorang pemimpin begitu berdaya maju, kita sebagai rakyat perlu menyokong segala usaha beliau. YB DS Liow berpendapat,  dalam pertumbuhan ekonomi dunia yang bergerak perlahan, kita perlu bergerak mencari peluang dan merebut peluang itu demi kesejahteraan rakyat. Kerajaan Malaysia hari ini telah berjaya membawa masuk banyak perlaburan yang mana  terutamanya dari negara China yang bernilai berbillion ringgit. Kerajaan Malaysia  menurut  YB DS Liow  terus menggembeling tenaga untuk merebut peluang bagi memastikan pelabur-pelabur luar negara masuk  melabur di negara ini dan terus memberikan peluang pekerjaan, dan kesejahteraan kepada rakyat Malaysia. Walaupun pelbagai rintangan telah ditempuhi, kepimpinan negara kita  terus mempamerkan daya ketahanan dan ketabahan dalam menempuh cabaran yang mendatang. Menurut beliau, YAB DS Najib dan Barisan Nasional telah melaksanakan pelbagai langkah untuk mempercepatkan kadar pertumbuhan ekonomi negara.  YB DS Liow  dilihat amat gembira  dengan gandingan usaha  dan kepimpinan YAB Perdana Menteri Malaysia, kita akhirnya berjaya membawa masuk pelaburan langsung asing (FDI) terutamanya dari China dan Jepun.  Justeru, pandangan jauh dan kesiapsiagaan usaha beliau bersama-sama YAB PM meningkatkan  ekonomi negara  menjadikan YB DS Liow salah seorang tokoh pemimpin negara yang saya kagumi.
          Tidak lengkap rasanya perbincangan ini, kalau saya tidak menyentuh soal keselamatan di jalan raya. Sebagai seorang menteri pengangkutan di sebuah negara yang maju serta makmur, YB DS Liow  acapkali mengingatkan kita, ’bagi sesiapa yang merancang untuk melancong, menggunakan pengangkutan pada hujung minggu atau pada bila-bila masa, sila memandu dengan berhati-hati. Marilah kita menikmati hari-hari yang berlalu dan hari-hari muka  sebagai pengguna jalan raya yang bertimbang rasa dan bertanggungjawab.’Beliau menyatakan kekesalannya yang teramat sangat, apabila ada pengguna jalan raya yang tidak bertanggungjawab menyebabkan jalan raya menjadi tempat berlumba, lantaran berlakulah adegan menakutkan, kemalangan ngeri, yang menghancur-luluhkan hati dan perasaan, kemalangan yang membawa maut. Angka kematiannya pula bukanlah sedikit, malah saban hari berlaku kemalangan maut di jalan-jalan raya di Malaysia. Hal ini membuatkan YB DS Liow selaku Menteri Pengangkutan sering merenung jauh, renungan yang sayu lagi menyentuh perasaan. Selagi nadi masih berdenyut, beliau  berterusan mencari dan terus mencari punca dan cara mengatasi masalah yang tiada nokhtah serta tiada penghujungnya ini.
     Kesimpulannya pembangunan bidang pengangkutan negara diterajui oleh YB DS Liow pada saat ini menghadapi pelbagai cabaran yang  memerlukan sokongan daripada rakyat  jelata untuk terus berkembang maju. Perkhidmatan pengangkutan awam di negara ini sedang mengalami transformasi menyeluruh dan bergerak seiring dengan kemajuan negara. Kini pengangkutan awam telah menjadi pilihan utama rakyat. YB DS Liow menaruh harapan agar pengangkutan awam terus mendapat sambutan oleh kalangan pengguna dan  akan terus  meningkatkan perkhidmatan yang terbaik secara berperingkat –peringkat  dari segi ketepatan masa dan  perkhidmatan yang diberikan. Usaha dilakukan secara berperingkat, kerana sehari selembar benang lama-lama menjadi kain, dan beliau yakin akan  hakikat, setiap kejayaan itu bermula dengan langkah pertama. Semoga  YB DS Liow terus melangkah ke hadapan bersama-sama YAB PM Dan Barisan Nasional untuk mencipta kejayaan di bawah Kementerian Pengangkutan yang beliau terajui.

                                                                                             Oleh : Amirul Asyraf 5 silikonTokoh pemimpin negara yang paling dikagumi – Dato Seri Dr S Subramaniam

Tokoh pemimpin negara yang paling dikagumi – Dato Seri Dr  S Subramaniam
        Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal, pucuk dicita ulam mendatang, Malaysia sungguh bertuah kerana  seorang tokoh perubatan menerajui Kementerian Kesihatan Malaysia. Saat dan ketika yang sebeginilah yang memang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia.  Seorang yang sangat arif tentang selok belok kesihatan dan bersedia melakukan pelbagai prakarsa demi  memastikan kesihatan rakyat di negara kita terjaga dan terpelihara. Beliau seorang doktor perubatan. Beliau yang saya maksudkan ialah Yang Berhormat  Dato Seri Dr S Subramaniam yang  merupakan ahli politik Malaysia dari parti MIC. Kini beliau menjawat jawatan sebagai Menteri Kesihatan Malaysia dan perlantikan beliau merupakan satu pemilihan yang tepat oleh Yang Amat Berhormat  Perdana Menteri. Untuk kumpulan kami, kami secara seia sekata memilih  YB DS Dr S Subramaniam sebagai tokoh yang paling kami kagumi.
            Melihat daripada air mukanya, perwatakannya memang nampak  serius, waima dalam bidang kerjapun kami melihat beliau seorang yang amat-amat serius. Senyuman beliau amat mahal harganya!!! YB DS Dr S Subramaniam amat mementingkan  amalan penjagaan kesihatan dititikberatkan oleh setiap indidvidu di Malaysia tanpa mengira usia. Pada peringkat awal pentadbiran beliau, beliau menasihati dan mengajak semua masyarakat bersama-sama mengamalkan amalan ‘55555’ supaya  kekal sihat dan ceria. Intipati Amalan 5 LIMA ini ialah, antaranya, menurut beliau seluruh warga  perlu makan 5 kumpulan makanan setiap hari  bagi mendapatkan nutrien yang mencukupi untuk tubuh kita. Yang kedua, makan 5 sajian buah dan sayur setiap hari kerana setiap jenis buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Selanjutnya, hadkanlah pengambilan makanan kepada 500 kalori sahaja untuk setiap waktu makan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Selain itu, hadkanlah  pengambilan gula dalam minuman iaitu 5 gram, atau 1 sudu teh untuk setiap hidangan minuman.  Di samping itu, bersenamlah sebanyak  5 kali seminggu bagi mengekalkan kesegaran dan kesihatan tubuh badan kita. Nasihat beliau lagi, Ingat dan praktikkanlah amalan 5 LIMA ini untuk mengekalkan kesihatan. Sememangnya, dengan  nasihat beliau yang tegas, lengkap dan padat menjadi YB DS DR S Subramaniam amat   kami kagumi
 .             Sebagai pelajar yang umur baru setahun jagung, darah baru setampuk pinang saya dapat menghayati bahawa YB DS Dr. S Subramaniam,  seorang menteri yang sentiasa berusaha dan memberi   komitmen yang tinggi terhadap tugas dan tanggungjawab beliau  memastikan semua rakyat Malaysia menerima perkhidmatan kesihatan yang optimum. Malaysia telah mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa dalam perkhidmatan kesihatan apabila negara kita menduduki tempat ke-18 dalam senarai penyedia perkhidmatan kesihatan yang cekap seperti dilaporkan oleh agensi berita Bloomberg .  YB DS Dr. S Subramaniam amat berbangga kerana  KKM  yang dipimpinnya  telah berusaha dengan gigih untuk membantu rakyat dengan menyediakan rawatan perubatan yang berkualiti, murah serta mudah diakses walaupun selepas waktu kerja, atau dalam ertikata lain, perkhidmatan yang mendahulukan rakyat serta mesra pelanggan. Dan saya rasa lebih berbangga lagi  apabila beliau sendiri turun padang menangani isu colek bayi di Hospital Tanah Merah, dan menangani gejala serangan virus di Hospital Tanah Merah, di kampung saya baru-baru ini. Oh, bangganya saya kerana Malaysia mempunyai seorang YB Menteri Kesihatan yang berwibawa lagi berintegriti.
           Seterusnya, dalam usaha menyokong Gagasan 1Malaysia yang diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri, yang mengutamakan rakyat YB DS Dr. S.Subramaniam berharap pencapaiannya boleh dimanfaatkan oleh rakyat, konsep Klinik 1Malaysia, Klinik Bergerak 1Malaysia dan Klinik Pergigian Bergerak 1Malaysia telah diperkenalkan dan telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Bagi memenuhi keperluan dan permintaan rakyat,  Klinik 1Malaysia kini beroperasi di seluruh negara . Sebagai menteri di KKM beliau jua telah melakukan pendekatan baru iaitu turun padang’ untuk menyampaikan mesej-mesej ‘makan secara sihat’ dan amalan gaya hidup sihat serta usaha membasmi obesiti serta pelbagai aspek kawalan penyakit dan penjagaan kesihatan. Beliau sesungguhnya amat mengambil berat tentang penjagaan kesihatan rakyat Malaysia dengan kaedah, strategi dan caranya yang pelbagai yang menjadikan beliau salah seorang pemimpin yang saya amat hormati dan saya kagumi.
          Yang lebih mengagumkan saya ialah apabila YB DS Dr. S.Subramaniam berpendirian bahawa hidup di dunia ini penuh dengan pelbagai cabaran yang perlu dihadapi serta ditangani dengan baik supaya mencapai matlamat yang kita idam- idamkan. Meredah cabaran bukan satu perkara yang senang tetapi  memerlukan Visi atau pandangan yang jauh serta pelaksanaan strategi yang berkesan. Usaha beliau lakukan secara proaktif, berterusan dan tanpa putus asa. Menurut beliau seperti negara-negara lain di dunia ini, negara kita menghadapi pelbagai cabaran dari aspek kesihatan. Antara cabarannya ialah mendapat perkhidmatan penjagaan kesihatan yang terbaik, serta memerangi wabak penyakit. Kesemuanya cabaran memerangi wabak penyakit diberikan tumpuan oleh YB DS Dr. S.Subramaniam  di KKM. Beliau dan pegawainya bekerja siang dan malam sebagai satu pasukan yang mantap. Sudah terang lagi bersuluh, kesanggupan beliau meredah cabaran, untuk meningkatkan produktiviti perkhidmatan kesihatan serta memastikan rakyat akan mendapat perkhidmatan penjagaan kesihatan yang terbaik, perkhidmatan kawalan penyakit yang berkualiti menjadikan beliau tokoh yang disegani rakyat dan saya nekad memilih beliau sebagai tokoh yang saya kagumi.
       Aspek paling nyata ialah YB DS Dr. S.Subramaniam sentiasa berusaha memastikan jumlah doktor mencukupi memenuhi keperluan negara. Beliau amat-amat berharap agar semua perkhidmatan hospital berusaha untuk  meneruskan kecemerlangan dengan membentuk dan memupuk suasana kerja harmoni serta mencari ‘win-win solutions’ dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik. Doktor yang cekap, dan mencukupi jumlahnya akan membentuk suasana yang harmoni. Beliau amat yakin, keharmonian itu adalah amat penting untuk menghasilkan kejayaan  melestarikan tahap kesihatan rakyat yang unggul.  Beliau berusaha agar kementeriannya memperkuat perkhidmatan penjagaan kesihatan asas dan mempromosi gaya hidup sihat dalam kalangan rakyat Malaysia, menambah baik sistem perkhidmatan dan pengurusan, dan membangunkan pelan induk sumber manusia iaitu meningkatkan tahap kepakaran doktor . Sudah tentulah matlamat beliau  memastikan jumlah doktor mencukupi di semua hospital dan klinik di seluruh negara menjadikan beliau tokoh pemimpin yang dihormati lagi dikasihi
       Kesimpulannya, sebagai pemimpin politik, dan seorang pejuang bangsa  yang berpengaruh di negara ini beliau sering mengingatkan rakyat akan hakikat, perjuangan memastikan konsep rakyat sihat negara maju   tidak pernah ada nokhtahnya. YB DS Dr S Subramaniam  bersama-sama barisan pemimpin dalam Barisan Nasional, mempunyai semangat juang serta azam yang tinggi dalam penjagaan  kesihatan,  untuk mencapai tahap kesihatan rakyat Malaysia yang ideal dan yang terbaik. Sebagai seorang doktor, seorang tokoh politik dan seorang Menteri Kesihatan beliau terus berjuang memastikan kapasiti penjagaan kesihatan diutamakan dan menjadi keutamaan.

                                                                                                Oleh : Anis Syazwani 5 sc 1


Tokoh Tersohor Negara yang saya kagumi - Timbalan Perdana Menteri, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

 
Tokoh Tersohor  Negara yang saya kagumi - Timbalan Perdana Menteri, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
           Salah seorang pemimpin tersohor di negara kita  ialah, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Beliau dilantik sebagai  Timbalan Perdana Menteri Malaysia iaitu jawatan politik kedua tertinggi Kerajaan Malaysia. Timbalan Perdana Menteri, YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi bersyukur dan menjunjung kasih kepada Yang Dipertuan Agong Tuanku Abdul Halim kerana memperkenan pelantikan atas cadangan dan amanah yang diberikan oleh  Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd Razak. Beliau  memikul tanggungjawab itu dengan penuh keikhlasan atas kepercayaan yang diberikan oleh Perdana Menteri terhadap dirinya. Sebagai pelajar SPM, kami diberi tugas  berkarya tentang sesiapa tokoh tersohor negara yang kami kagumi. Kumpulan kami memilih YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi dan kami mengambil masa membuat perincian tentang diri beliau dan sebab-sebab kami mengagumi  ketokohan tokoh tersohor ini. Marilah kita bincangkan bersama-sama perihal personaliti, ketokohan dan peranan beliau terhadap pembangunan Malaysia tercinta.
             Mula-mula kita telusuri profil diri beliau. Kredibiliti, wibawa dan kasih sayang YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi terhadap negara terbukti apabila beliau dipilih  oleh pucuk pimpinan negara bagi mempertahankan kerusi Parlimen Bagan Datuk pada pilihan raya umum 1999.  Sebagai tokoh yang aktif, rajin bekerja dan dikasihi rakyat, Pilihan Raya Umum 1999 ditempuhinya dengan cemerlang apabila menang dengan majoriti yang amat selesa. Situasi ini tidak menghairankan kerana nama YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi   sememangnya cukup sinonim dengan pengundi di Bagan Datuk  di mana terletaknya Kampung Sungai Nipah Darat, kampung kelahirannya. Kasih sayang beliau diterjemahkan pula melalui pelbagai usaha beliau tanpa jemu, tanpa mengenal putus asa membangunkan bumi tercinta. Apabila dilantik sebagai menteri persekutuan, dan sebagai TPM beliau membuktikan ketokohannya  menjayakan pelbagai program pembangunan negara. Sebagai TPM beliau melangkah sederap bersama-sama PM, memajukan Malaysia. Jelaslah kasih sayang beliau terhadap negara menjadikan beliau tokoh tersohor yang kami kagumi.
    Selanjutnya populariti beliau tampak nyata apabila beliau memiliki pengalaman yang luas dalam pelbagai bidang sebelum menceburi dunia politik. Pengalaman menjadikan beliau pemimpin yang matang dan serba boleh. Sebelum menceburi bidang politik YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi adalah seorang bankers dan pernah berkhidmat di beberapa bank seperti OCBC, Bank Simpanan Nasional dan juga Permodalan Nasional Berhad (PNB). Berdasarkan pengalaman itu juga beliau pernah dilantik menjadi Pengerusi BSN pada tahun 1995 sebelum melepaskan jawatannya pada tahun 1998. Bagaimanapun dalam tempoh masa yang sesingkat itu, beliau berjaya mengubah BSN daripada imej `bank pejabat pos' kepada sebuah bank yang cukup disegani. Sekembalinya ke arus perdana pada tahun 1999,   YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi dilantik pula sebagai Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB). Ternyata, pengalaman luas yang pernah dilalui oleh YAB TPM ini amat menarik perhatian kumpulan kami untuk terus meneroka  sejarah kehidupan beliau yang berwarna warni yang meningkatkan semangat kita golongan pelajar untuk berusaha demi kejayaan.
          Masa berlalu silih berganti,  selepas memenangi kerusi Parlimen Bagan Datoh buat kali ketiga , YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi berjaya menambat kepercayaan Yg Bhg Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk menganggotai Kabinet sebagai Timbalan Menteri Pelancongan. Pemilihan itu dilihat amat bertepatan kerana pengalamannya yang luas dalam sektor perbankan dan korporat, maka beliau memang diperlukan bagi menjana sektor pelancongan yang  menjadi industri penting negara. Hubungan kerja yang akrab antara YAB DS Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan YAB PM DS Mohd Najib telah agak lama terjalin erat dan mantap bagai isi dengan kuku, kerana beliau pernah berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada YAB DS  Mohd  Najib semasa  YAB DS Perdana Menteri pada ketika itu menjadi Menteri Belia dan Sukan dan Menteri Pertahanan. Mengulas perihal perlantikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB TPM DS Dr  Ahmad Zahid Hamidi, dengan nada rendah diri merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih beliau atas amanah dan kepercayaan yang diberikan oleh YAB PM. Sokongan padu pula diberikan oleh barisan pemimpin dan seluruh rakyat Malaysia terhadap beliau. Semua menarik nafas lega apabila beliau dilantik sebagai TPM. Pengalaman demi pengalaman dilalui menjadikan beliau pemimpin yang serba boleh, berperibadi mulia, berpegang teguh kepada ajaran Islam dan menyebabkan kami amat mengagumi beliau.
            Kita telusuri pula tahap pendidikan yang diperolehi oleh  YAB TPM DS Dr Ahmad Zahid Hamidi. Bapa kepada lima orang anak ini YAB TPM DS Dr  Ahmad Zahid Hamidi mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Balai, Rungkup sebelum menyambung pelajaran di SMKA Izuddin Shah, sebuah sekolah agama tersohor di  Ipoh Perak  dan  diteruskan pula ke Sekolah Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Beliau kemudian melanjutkan pengajian peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Malaya  pada tahun 1976. Semasa di universiti, beliau menjadi editor tabloid Mahasiswa Negara yang diterbitkan oleh Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya. Beberapa tahun selepas itu, YAB TPM DS Dr Ahmad Zahid beliau menyambung pengajian di peringkat sarjana komunikasi di Universiti Putra Malaysia. YAB TPM  DS Dr Ahmad Zahid Hamidi memperoleh ijazah Sarjana Sains (Komunikasi Korporat) pada tahun 2000 dan kemudiannya ijazah doktor kehormat  PhD-Komunikasi dari UPM. Kecemerlangan YAB TPM  dalam bidang ilmu menjadikan beliau seorang pemimpin yang diyakini rakyat mampu membawa negara ke  arah kecemerlangan.  Sememangnya, ketekunan beliau dalam menuntut ilmu  wajar kita  contohi dan kita perlu berusaha bersungguh-sungguh dalam SPM kita nanti.
            Hakikat yang tidak boleh dikesisikan, sebagai seorang pemimpin nombor dua terpenting dalam negara YAB TPM  DS Dr Ahmad Zahid Hamidi menjalankan tugas berat yang diamanahkan dengan penuh rasa tanggungjawab, adil dan saksama. Perpaduan kaum diutamakan dan pelbagai program  berpaksikan perpaduan kaum dilaksanakan bersama-sama  YAB PM dan seluruh jentera Barisan Nasional.  Apabila bercakap tentang perpaduan, bukanlah sesuatu yang asing bagi YAB TPM kerana beliau mempunyai latar belakang masa silam yang begitu unik iaitu beliau mempunyai keluarga angkat berketurunan Tionghua.  Zaman kanak-kanak beliau, banyak diluangkan bersama-sama keluarga angkat. Titik titis air matanya mengenangkan memori indah masa silam,  menumpang kasih, menumpang manja dengan keluarga angkatnya, memanfaatkan zaman kanak-kanak bersama-sama membantu keluarga angkatnya berjualan. Kata bidalan, walau sejauh mana seluang melaut akhirnya kembali ke pantai jua. Setelah berjaya dan mendapat kedudukan yang tinggi beliau tidak pernah lupa akan asal usul dirinya. Tempat jatuh lagi  dikenang inikan pula tempat bermain. Pada kesempatan waktu yang ada, walau sesibuk mana pun dirinya, beliau sering mencuri masa menziarah keluarga angkatnya di samping keluarganya sendiri. Senyuman sentiasa terukir di wajahnya setiap kali bertemu dengan keluarga angkatnya yang berketurunan cina itu. Ternyata kasih sayang wujud antara mereka. Magis berlaku terutama pada setiap musim Tahun Baharu Cina – terserlah suasana keluarga bahagia, menyinari kehidupan beliau.  Tidak terungkap dek kata-kata, beliau amat-amat menyayangi keluarga angkatnya itu, dan beliau merupakan 'anak' kesayangan keluarga ini. Bagai irama dan lagu, mereka tidak boleh dipisahkan.
            Kesimpulannya, YAB TPM DS Dr Ahmad Zahid Hamidi dan YAB PM DS  Mohd Najib Tun Abd Razak  merupakan suatu gandingan mantap,  ke gunung sama didaki, ke lurah sama dituruni bersama-sama barisan kabinet negara  untuk membawa negara kita ke  arah yang lebih maju dan berdaya saing di persada dunia.  Sebagai generasi muda kami berasa amat kagum  dengan  daya kepimpinan YAB TPM dan bertuah kerana berkesempatan dipimpin oleh barisan kepimpinan yang sedia ada, yang dinamik, yang sedia berkhidmat dan berbakti untuk negara. Semoga negara kita terus maju dan terus membangun dengan cemerlangnya.
​    Oleh  Nurul Natasha 5 sains 1(Tasha memperolehi A+ BM SPM 2016Peringatan:  semua karya perlu patuhi Format Karangan SPM


YAB Dato’ Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abd Razak Pemimpin negara yang amat saya kagumi.YAB Dato’ Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abd Razak
Pemimpin negara  yang amat saya kagumi.
Menghayati perjuangan Perdana Menteri Malaysia -  YAB Dato’ Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abd Razak   -  Projek Khas Karangan  persediaan menghadapi SPM
       Malaysia hari ini dianalogikan sebagai sebuah bahtera yang dikemudikan oleh seorang nakhoda perkasa bersama-sama anak-anak kapalnya menuju ke pelabuhan jaya. Kerjasama dan perpaduan erat antara pemimpin dan masyarakat berbilang ras  menjadikan Malaysia terus makmur dan membangun, serta gah di  persada dunia. Nakhoda yang saya maksudkan ialah, YAB Dato’ Seri Haji Mohd Najib Tun Haji Abd Razak. Pada arena penulisan ini  saya ingin suarakan pendapat dan pandangan saya tentang ketokohan YAB Dato’ Seri Haji Mohd Najib Tun Haji Abd Razak . Saya dan rakan-rakan, kami nekad dan tetap memilih beliau walaupun dua, tiga kumpulan lain turut memilih beliau. Cikgu pun nampaknya hingga tidak terkata, membisu seribu bahasa, membiarkan kami meneroka minda secara ilmiah dalam kalam berbahasa. Kami mempunyai sebab, dan fakta konkrit, untuk memilih beliau antara tokoh paling kami kagumi. Mudah-mudahan kita sama-sama dapat menghayati perjuangan Perdana Menteri Malaysia melalui citra bahasa kami ini.
       Sebagai frasa pengenalan YAB DS PM merupakan seorang pemimpin nombor satu negara yang telah, sedang dan akan terus berusaha membawa negara  ke mercu kegemilangan. Beliau dihormati, disayangi kerana personalitinya unggul, sopan dan amat berbudi bahasa. Laut bicaranya ikhlas serta tampil berani menempuh cabaran. Umum mengetahui, sepanjang pentadbiran beliau, banyak cabaran, banyak rintangan dan banyak dugaan terpaksa dihadapi. Dan bukan calang-calang orang boleh menghadapinya. Cabaran tidak pula mematahkan semangat beliau untuk terus berjuang, bahkan terus membakar semangat beliau berjuang dalam satu barisan. Istilah ‘putus asa’ atau ‘mengaku kalah’ memang tidak ada dalam kamus hidup beliau.  Sikap beliau yang ini, amat dikagumi, dihargai oleh rakyat Malaysia. Beliau tabah dan berani menghadapi cabaran. Prinsip beliau ialah bekerja dan berusaha. Sesungguhnya, Allah sentiasa memberi taufik dan hidayah terhadap orang yang sabar dan tabah dengan ujian-Nya.  Hari ini pula, kita dapat melihat  satu aliran baharu  dalam barisan kepimpinan negara, yang saya nukilkan, bagaimana gendang begitulah tarinya, sama serentak, seperti sikap amat, amat rajin bekerja YAB DS PM, kita melihat kesemua menteri , anggota kabinet negara rata-ratanya begitu aktif, begitu rajin bekerja, ikhlas berbakti dan berjuang membela nasib rakyat. Situasi ini tidak kita lihat, di mana-mana negara lain di dunia. Sememangnya, bertuahnya kita menjadi rakyat Malaysia mempunyai seorang Perdana Menteri dan barisan pemimpin yang tanpa  henti berjuang demi negara tercinta.
          Menyingkap dari aspek yang lebih ketara, iaitu ikatan kerjasama rakyat dan pemimpin, serta keyakinan rakyat terhadap pemimpin. Rakyat Malaysia berpegang kepada prinsip hidup, kalau berperahu biarlah berpendayung agar sampai ke tanah seberang, jangan pula  berlabuh di tebing runtuh, kelak hanyut dibawa arus. Wibawa kepimpinan negara dihargai oleh rakyat, rakyat menyokong perjuangan YAB DS PM.  Kita amat yakin pintu  persaudaraan, perpaduan terbuka seluas-luasnya pada bila-bila masa dalam kalangan rakyat dan kepimpinan negara hari ini. Yang penting dan yang utama ialah wibawa, dan integriti,  buangkanlah yang keruh ambillah yang jernih.  Jangan biarkan nila setitik merosakkan susu sebelanga. Dalam suasana negara kita yang aman damai ini  apalah salahnya kita sama-sama   merapatkan saf, mengukuhkan, menguatkan dan memantapkan lagi perpaduan bangsa demi kesejahteraan, keamanan nusa tercinta. Apalah salahnya kita sokong, kita berikan semangat, kita bantu YAB DS PM kita berjuang, bekerja, berusaha  ke arah memakmurkan negara,  sekali gus menyemarakkan lagi syiar Islam di negara kita. Tergamakkah kita membiarkan YAB DS PM berjuang habis-habisan, bersendirian. Marilah kita hulurkan tangan membantu beliau.  Ternyata  kita perlu bantu YAB DS PM kita, dan kalau bukan kita, siapatah lagi.....
      Wacana fikrah selanjutnya, kita hayati pula betapa darjah sokongan rakyat terhadap perjuangan YAB DS PM. Rakyat sentiasa mendoakan agar YAB DS PM   diberi Allah ketabahan, kecekalan dan tenang mendepani pelbagai situasi. Kata bidalan kilas ikan di air, tahu jantan betinanya, rakyat tahu menilai, rakyat bijak membezakan  yang mana kaca dan yang mana permata. Rakyat boleh menilai ketulusan dan keikhlasan serta kegigihan PM YAB Dato Seri Haji Mohd Najib dan rakyat amat menyokong dan menyanjung tinggi perjuangan YAB DS PM dan barisan menteri ke arah membina dan membangunkan negara. Rakyat memberi sokongan dan kerjasama yang total, yang padu, sokongan  seratus peratus terhadap segala usaha gigih YAB DS PM tanpa kenal putus asa! Semua agenda pembangunan negara yang dipimpin dan diteraju  oleh PM YAB Dato Seri Haji Mohd Najib secara profesional  dan beretika mendapat sokongan padu, berterusan  seluruh rakyat Malaysia. Syukur Alhamdulilah hari ini berkat doa rakyat jelata, PM YAB Dato Seri Haji Mohd Najib seyogia bekerja dengan senyuman terukir di wajah apabila kejayaan demi kejayaan dicapai oleh negara dan dinikmati pula oleh rakyat.
       Sama-sama kita nostalgiakan, selepas merdeka sehingga hari ini, pembangunan adalah agenda Kerajaan Barisan Nasional untuk negara dan rakyat. Benar, kita berbangga dengan bangunan pencakar langit, litar lumba dan sebagainya, tetapi kesemua pembangunan sebegini tidak memberi impak secara langsung kepada kehidupan rakyat teramai.  Dalam kata lain tidak benar-benar menyentuh denyut nadi rakyat. Oleh itu, sejak menjadi Perdana Menteri, YAB DS PM telah memastikan pembangunan negara kita mesti bersifat tertumpu kepada kepentingan rakyat teramai. Inilah asas kepada projek besar yang telah dilaksanakan, seperti Lebuhraya Pan Borneo, MRT, Keretapi Laju Kuala Lumpur-Singapura atau HSR, East Coast Rail Link (ECRL). Projek-projek ini – meskipun adalah pembinaan dan pembangunan infrastruktur berstatus mega – adalah bertunjangkan kepada kepentingan rakyat.  YAB PM menamakan projek-projek ini sebagai ‘InfraRakyat’. Yakni suatu projek paling utama untuk mensejahterakan rakyat. Beliau amat mengharapkan agar projek-projek InfraRakyat memberi impak dan kesan yang amat bermanfaat lagi amat bermakna melengkapi keperluan kehidupan rakyat Malaysia pada masa ini dan pada masa hadapan. Semoga hasrat, impian dan harapan beliau  menjadi kenyataan, dengan izin  Allah swt  jua.
          Seterusnya kita selongkar daya usaha dan iltizam tokoh tersohor negara kita ini. Atas kapasiti beliau sebagai seorang PM  yang berwibawa lagi berkarisma beliau terus merencana dan menjana pelbagai program untuk membangunkan negara demi mensejahterakan dan menyatu-padukan rakyat . Seluruh jiwa dan raganya adalah untuk rakyat dan negaranya. Rakyat Malaysia sentiasa mendambakan pencapaian. Hari ini PM YAB DS Haji Mohd Najib yang berusaha menggerakkan Malaysia ke  arah berstatus negara maju, telah membuktikan kejituan prinsip‘ Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan’, bukanlah suatu omongan kosong. Kini, pada waktu ini, konsep ‘Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan’ telahpun menjadi kenyataan. Rakyat amat gembira dengan pelbagai kejayaan, pelbagai keberhasilan yang dicapai oleh negara berpaksikan pemuafakatan dan perpaduan. Rakyat amat bersyukur dan berterima kasih atas pelbagai kemajuan yang telah, sedang dan akan kita nikmati bersama-sama yang dirintis dan digerakkan oleh YAB DS PM dan Barisan Nasional ,dengan izin Allah swt. Dengan penuh keikhlasan, dan penuh rasa syukur,  kami golongan pelajar, sentiasa memanjatkan doa dan harapan agar paduka ayahanda YAB DS PM yang amat kami  kasihi ini diberi Allah sihat sejahtera, dipanjangkan usia untuk mentadbir tanah air tercinta ini.
         Kesimpulannya, rakyat Malaysia  amat berbangga mempunyai Perdana Menteri dan barisan menteri kabinet yang berintegriti  lagi berwibawa, yang ke gunung sama didaki, ke lurah sama dituruni, yang berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, yang   bergerak ke  arah  matlamat ‘ satu untuk semua dan semua untuk satu’, yang meyakini hakikat bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. Kejayaan yang dicapai oleh negara hari ini membuktikan perjuangan PM YAB Dato Seri Haji Mohd Najib bersama-sama anggota kabinet  dalam Barisan Nasional, membela nasib rakyat jelata, yang berbilang bangsa dan agama memang tidak sia-sia. Hari ini rakyat jelata melihat sendiri pelbagai transformasi dan kejayaan demi kejayaan  dicapai oleh negara. Malaysia kekal aman dan damai di bawah kepimpinan beliau. Kejayaan kita turut dicemburui oleh  negara luar dan mereka kini berusaha mencontohi negara kita dalam meneroka dan mencapai kejayaan jua– DAN yang lebih menyerlah lagi ialah, pelbagai kejayaan dicapai  oleh negara dan anak-anak watan hari ini telahpun mendapat pengiktirafan WARGA DUNIA. Renung-renungkanlah, dan fikir fikirkanlah..!!                                                                 

Oleh Mohd Zakuan Haris Shaari 5 sc 1    (Zakuan pelajar terbaik 11 A SPM 2016)

​Karya terbaik pelajar saya - cg Maznah

Jangan Tiru