Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Jumaat, 8 September 2017

​​Panggilan dalam keluarga, orang Kuala Kangsar


Panggilan  dalam keluarga,  orang Kuala Kangsar ​,Panggilan  dalam keluarga,  orang Kuala Kangsar
Orang Kuala(orang Perak) sebut Nenek tu sebagai Opah atau Pah, Datuk sebagai Tok, ibu bapa, sebagai emak, ayah, abah dan apak. Jiran  yang perempuan yang agak berusia dipanggil Wan, contoh Wan Kiah(Rokiah), lebih lanjut usia dipanggil Pan, contoh Pan Timah (Fatimah). Makcik biasanya panggilan untuk ibu tiri. Saya senaraikan panggilan dalam keluarga bagi orang Kuala Kangsar. Saya sendiri orang Kota Lama Kiri Kuala Kangsar.


1. Along/Yong/Encik/ Wa(orang Kuala sebut  we' maksud yang tua)
Panggilan Along untuk anak yang sulung. Kata berasal dari perkataan 'sulung' .  Juga disebut Abang Long atau Kak Long. Dalam keluarga penulis, anak sulung dipanggil Encik.Anak sulung jua dipanggi Yong, bagi anak sulung perempuan (panggilan oleh anak saudara jadi Pak Long, Ayah Long Mak Long, Wan Yong, Mak We’)


2. Angah/Ngah /Nyah/ Yang
Angah ni untuk anak nombor dua, atau anak yang kedua. Anak kedua juga dipanggil Nyah  atau  Yang, cik Yang (panggilan oleh anak saudara jadi Mak Ngah, Ayah Ngah, Ayah Nyah, Wan Nyah, Ayah Yang, Mak Yang)


3. Uda atau  Alang
Panggilan untuk anak ketiga (panggilan oleh anak saudara jadi Ayah Uda, Mak Da, Cik Da, Enda, Ayah alang, Mak Lang, Wan Alang)4. Andak atau Anjang 
Panggilan biasa  bagi anak keempat, sebelum kelima (panggilan oleh anak saudara,jadi Ayah Andak, Mak Andak, Wan Andak, Mak Anjang, Ayah Anjang, Wan Anjang, )


5. Uteh/Eteh/Ateh/Teh
Eteh ialah panggilan bagi anak kelima. Walaupun berkulit gelap panggilannya,Uteh ataupun Eteh atau teh atau Cik Teh. Ratu Cantik Malaysia dulu-dulu tu namanya Teh Faridah. (Panggilan oleh anak saudara jadi Mak Teh, Pak Teh, Wan Teh)


6. Itam/Tam
Panggilannya ialah Kak Tam atau Abang Tam atau Cik Tam. Nasiblah kalau dapat panggilan ini walaupun berkulit cerah. Memang agak terhiris perasaan ini pabila dipanggil Kak Tam atau Abang Tam. Panggilan oleh anak saudara jadi  Pak Tam, Ayah Tam, Mak tam 

,
7. Acik/kak cik/ abang cik
Biasanya apabila sampai anak keenam panggilan cik(kecik) diberikan, kira-dah anak bongsulah tu tapi...lahir pula yang kelapan.( Panggilan oleh anak saudara ialah Ayah Cik , Acik, Wan Cik ).


8 . Cor, cik Cor
Panggilan anak selepas cik (kecik) dapat pula cor(besor) walaupun badan kurus melidi. Panggilan Cor untuk anak ketujuh . (Panggilan oleh anak saudara jadi Ayah Cor, Mak Cor, Wan Cor)


9. Lob/ Yeop
Panggilan bagi anak lelaki 
kesembilan dalam keluarga Melayu, orang Kuala Kangsar. Panggilan oleh anak saudara jadi Ayah Lob atau  Ayah Yeop 

 Wah
Panggilan bagi anak perempuan 
kesembilan dalam keluarga Melayu di Kuala Kangsar ialah Wah. Biasanya anak saudara menggunakan panggilan yang sama iaitu Wah.

10. Acu /Ucu/Usu/Adik/Busu
Panggilan bagi anak bongsu. Panggilan oleh anak saudara ialah Pak Su, Ayah Su. Ayah Cu, Mak adik, Wan Cu.
Anak yang kesebelas atau kedua belas biasanya orang Kuala panggil adik +nama sahaja, contoh kalau namanya Muhammad dipanggil Adik Mat, atau Dik Mat atau Mamat sahaja.


Betul dah ni, sebab saya  buat kajian dengan banyak keluarga di Kuala, hhhmmmm keluarga yang tinggal dekat ngan tebing sungai Perak.  - cg Maznah 


Sesiapa yang masuk ke blog saya ni mesti ada yang terperasan jumpa bahan-bahan saya ni di blog lain.. Sebenarnya saya tukar blog. Blog ni saya rasa lebih mudah. Ehehhh ramai yang download, tak pa kalau rasa bermanfaat nak download, saya ok. Bahan untuk SPM akan terbit lebih banyak lagi.
CERITA SAYA
Panggilan keluarga orang Kuala Kangsar ni memang untuk keluarga saya serba lengkap dah. Cukup-cukup sahaja. Saya masih ada ayah. Haaahhhh... ini lah yang nak cerita ni. 
     Ayah saya ni hanya ada sebelah kaki. Jadi duduk atas kerusi roda. Ayah tidak mengidap apa-apa penyakit sebab dia jaga pemakanannya. Tapi ayah terpijak duri nibong dalam kebun  getahnya macam cerita Jeha yang jua terpijak duri nibong dalam novel Ranjau Sepanjang Jalan. Mula-mula,  lepas ayah dapat keluarkan sendiri duri tu, ayah tumbuk biji kopi, daun teh, dan tampal pada tapak kaki. Kurang sikit rasa sakitnya. Tapi hari ke hari ayah bertambah tenat, kaki ayah bahagian bawah membengkak, terpaksa dipotong. Ayah rasa lega. Lega sangat-sangat. Lepas beberapa lama sakitnya datang kembali. Ayah menderita kesakitan. Kaki ayah membusung, warna hitam. Ayah menderita. Ayah tak bercerita tapi wajahnya menceritakan segala-galanya. Kaki ayah terpaksa sekali lagi dipotong, Dipotong hingga paras lutut. Barulah ayah rasa lega. 
     Ayah saya ni seorang yang berfikiran positif. Sekarang usia ayah 92 tahun. Ayah saya bekas guru besar sekolah dan bekas tok imam masjid . Dulu masa ayah muda- muda saya selalu dengar suara ayah melaungkan azan subuh, lepas tu ayah sendiri mengimamkan solat. Ayah sama kelas dengan Tun Ghafar Baba semasa di MPSI(sekarang UPSI).Ibu saya telah lama pulang ke rahmatullah.Kasih sayang ayah terhadap ibu begitu tulus dan suci. Pada setiap kali waktu terluang ayah akan mengunjungi pusara ibu. Di pusara ibu ayah membisikkan, "tunggu ya, sekejap lagi teman akan ngikut mike.........!!"
      Dan setiap kali saya sekeluarga pulang ke kampung dari Tanah Merah Kelantan, pada malam raya misalnya, ayah akan tersengguk-sengguk menunggu kepulangan kami .Ayah tetap setia dengan kerusi rodanya menunggu di muka pintu.dengan senyuman. I luv u ayah......
Tiada ulasan:

Catat Komen

Jangan Tiru